Jaap Borgers

biography

english

Jaap Borgers (1947) wordt in de zestiger en zeventiger jaren opgeleid tot beeldend kunstenaar. Eerst studeert hij schilderen/tekenen aan Academie Artibus (de tegenwoordige Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en later beeldhouwen en glasblazen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ook volgt hij gaststudies glas in Engeland en Denemarken..

Oorspronkelijk is zijn werk gebaseerd op realisme. Zijn eerste schilderijen en tekeneningen hebben een neo-realistische of magisch-realistische inslag. Later worden zijn tekeningen en aquarellen wat poëtischer van aard.

Aanvankelijk gaat bij het beeldhouwen zijn interesse vooral uit naar de ambachtelijke kant en de beheersing over materialen en technieken. Tijdens zijn studie aan de Rietveld specialiseert hij zich in portretboetseren, bouwt een bronsgieterij en leert zijn eigen gereedschap maken voor het bewerken van hout en steen. Hij loopt stages bij een restauratie-atelier, een siersmid en steenhouwers. Daar doet hij houtsnijwerk o.a. voor het Binnenhof in den Haag, maakt sierhekwerk en leert ornamenten hakken. Zijn vrije werk is grotendeels abstrakt.

Nadat hij de Finse keramiste Pike Räsänen ontmoet, woont en werkt Borgers meer dan tien jaar voor een groot deel in Finland. Door hun samenwerking gebruikt hij vaak klei en maakt dan realistische beelden die meer verwant zijn aan zijn oorspronkelijke werk.

Hij komt daar ook in aanraking met de Japanse ‘Raku’ techniek, wat resulteert in beelden opgebouwd uit dunne, Raku gestookte, kleiplakken waarin hij afdrukken verwerkt van eerder gemaakte portretten.

Momenteel combineert hij deze manier van werken in klei, met onderdelen van oud, verweerd ijzer. Ook combineert hij tekeningen met gedeeltelijk vergane materialen. Daarnaast maakt hiij installaties.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar heeft hij lesgegeven in modelboetseren, een sociaal cultureel centrum geleid, zich beziggehouden met theaterbelichting en een theatertje opgezet en gerund. Hij organiseert ook al meer dan vijftien jaar kunstmanifestaties waarin jaarlijks over de honderd professionele kunstenaars participeren. Hier heeft hij ook een platform voor zijn installatie/performance projecten die hij vaak maakt in samenwerking met andere kunstenaars.

Borgers heeft met uiteenlopend werk geëxposeerd in galeries in Nederland, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Denemarken en Finland en is actief als bestuurder in verschillende kunstenaarsorganisaties.